1. Mottakerbevissthet
Finner jeg ut at elevene sender sms til f.eks venner, foreldre, besteforeldre, andre voksne f.eks. lærere, kan jeg få elevene til å analysere smsene sine med hensyn til
1.innhold og 2.språk.
Hva er innholdet i meldingene? (Svar på mottatte mailer, beskjeder,(vennlig) oppmerksomhet, spørsmål, (fortrolige) meddelelser?
Varierer innholdet etter mottakergruppen?
Bruker de f.eks samme ord og uttrykk og ortografi/tegn til venner og f.eks. lærere eller besteforeldre?
Hensikten med dette er at elevene skal bli klar over at språk/innhold skal/kan tilpasses mottakergruppe. Hvis de oppdager at de selv faktisk gjør dette, håper jeg at de blir mer bevisste på sjangekrav når de produserer lengre tekster.
Finner jeg ut at klassen lærer noe av dette, kan jeg gå et skritt videre f.eks.
2. Grammatikkanalyse.
Bruker de selvstendige setninger? Hvis ikke, hvilke setningledd mangler eller hvilke setningsledd må føyes til for å få selvstendige setninger?
Refleksjon
Elevene kan få i oppdrag å reflektere over i hvilke sjangrer det er lov å bruke uselvstendige setninger.
osv..
Dette er noen av mine tanker en ettermiddag. Hva mener du om emnet
mvh.Snefrid
onsdag 2. mai 2007
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
5 kommentarer:
Jeg syns du og de andre som tenker å bruke SMS i klasserommet har tenkt så mye lengre og grundigere enn meg. Jeg skal prøve dette på tirsdag og kommer nok til å stjele noen av de fine tankene.
Inger Marie
Dette opplegget kommer jeg nok til å "stjele" ved høve!
Jeg er enig i at kommunikasjonsaspektet - autentisiteten i skrivesituasjonen er noe av det som er enklest å illustrere gjennom analyse av sms-språket. Også det å omskrive en sms-tekst til brev eller e-post fungerer. Så i ettertid analysere forskjellene og kommentere det hele. Dette er god norskundervisning om språkbruk i et halvoffentlig rom. Skal bli spennende å se hva du får til.
Harald M. Iversen
Gratulerer med fin blogg (og med to blogger....?)!!
De andres bloggadresser er på plass i venstre marg, ser jeg, - men kan du klare å få det slik at adressene ikke synes, men at man bare klikker på deltakernes navn?
Og så det store spørsmålet: I hvilke sjangrer er det egentlig lov å bruke uselvstendige setninger? Jeg blir mer og mer i tvil om dette........
Jeg slutter meg til de andres kommentar: Fint opplegg! Merker meg det til jeg skal på igjen med første klasse til høsten igjen. Det kunne også være interessant å få klassen til å føre litt statistikk på egenbruk. Hva finner de av kjønnsforskjeller for eksempel?
Merete (som vet at dette skulle vært kommentert for lenge siden, og som nå prøver hardt å komme på banen igjen...)
Legg inn en kommentar